PKK logo
7. oktobra, 2019

Zgodovina o Mini plavalnem maratonu

Plavalni mini maraton je prireditev s tradicijo, saj smo ga letos organizirali že 35. leto. Idejo o prvi izvedbi maratona je razvil dolgoletni trener PK Koper, Vedran Žagar, ki se je leta 1984 in nekaj let pred tem v poletnem času s prijatelji večkrat odpravil na sladoled s kopališča v Žusterni v center Kopra. A ne po kopnem, temveč preko zaliva. Tako se je nekega dne domislil, da bi ravno plavanje preko zaliva lahko postala tradicionalna klubska prireditev. In leta 1984 je PK Koper za svoje plavalce organiziral prvi mini plavalni maraton. Udeležilo se ga je 89 plavalcev. Prva leta so se maratona udeleževali plavalci obalnih klubov, pridružili pa so se nam člani Plavalnega kluba Celulozar iz Krškega. Sprva je bil maraton prav zaradi prihoda plavalcev in njihovih staršev iz Krškega organiziran v popoldanskih urah, saj smo lahko druženje z njimi nadaljevali v jutranje ure. Tako smo jim vrnili uslugo, ko so nas sprejemali na priprave v Krško, saj smo imeli velikokrat probleme z bazenom, manjkala pa je tudi vadba v 50m bazenu pred poletno sezono, ki je bila v Krškem možna.

Od leta 1997 dalje plavalni mini maraton nima več le internega značaja, nanj vabimo vse, ki se čutijo sposobni preplavati razdaljo med obema kopališčema. Tako je postajal plavalni maraton čedalje bolj množična prireditev. Osrednji cilj prireditve so druženje, zabava in rekreacija, ima pa plavalni mini maraton tudi tekmovalni pridih saj vsako leto v morju poteka napeta tekma za najboljša mesta v šestih kategorijah in absolutno. Maraton je odpadel le dvakrat: zaradi morskega psa je odpadel leta 1994, zaradi burje pa leta 2009.

Trasa plavalnega mini maratona, ki je bila do leta 2003 dolga 800m, je potekala med glavnim koprskim pomolom in kopališčem Žusterna. Leta 2004 smo štart zaradi večje varnosti prestavili na koprsko kopališče “Mokra mačka” in v dopoldanske ure, cilj pa je ostal isti. Proga sedaj meri 1.100m in povezuje obe koprski kopališči.

Maraton je od leta 2002 potekal v okviru Dnevov slovenskega plavanja (razen 2007-v okviru projekta Voda za vse-sodelovanje s Sokolsko in Fitness zvezo Slovenije, 2010- v okviru projekta Uživajmo ob morju-sodelovanje s Športno zvezo Koper in 2013 -samostojno).Od leta 2014 pa mini plavalni maraton poteka v okviru projektov PZS (Slovenija plava, Preplavajmo Slovenijo).

Organizacija mini plavalnega maratona, ki ga na morju spremlja vrsta čolnov, občasno pa še potapljači 43.mornariškega diviziona in predstavniki koprske gasilske brigade, zahteva od organizatorjev veliko odgovornost: zavarovanje trase proge, skrb za varnost plavalcev med plavanjem, prevoz osebne opreme plavalcev, skrb za plavalce ob prihodu na cilj, pravilno beleženje rezultatov, zbiranje finančnih sredstev in vseh potrebnih dovoljenj za izpeljavo plavalnega mini maratona, prijava tekmovalcev, razglasitev rezultatov itd. so le nekatere dejavnosti, ki so nujne ob organizaciji tovrstne prireditve. Vsako leto pri organizaciji plavalnega mini maratona sodeluje okoli 100 prostovoljcev: bivši koprski plavalci, starši plavalcev domačega kluba in klubov, s katerimi nas vežejo prijateljske vezi ter drugih ljubiteljev plavanja.

Deli objavo

Prejšnje objave

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram