PKK logo
8. septembra, 2019

Rezultati - 35. mini plavalni maraton KOPER 2019

Hladnejša voda je odlična za maraton!

Letošnji, že 35. mini plavalni maraton je pravzaprav do tik pred zdajci zaradi neugodne vremenske napovedi visel na nitki. A vreme je organizatorju, Plavalnemu klubu Koper prizaneslo in na koprski mestni plaži se je v soboto, 7. septembra  zjutraj zbralo kar 144 udeležencev iz 18 slovenskih klubov, Italije in  Srbije.

Slabše vreme z burjo v preteklem tednu je vplivalo tudi na nižjo temperaturo morja, ki z 22 stopinjami za plavalce ni delovalo najbolj spodbudno. Že pred startom pa je zmagovalka preteklih dveh maratonov, Špela Perše iz radoveljskega plavalnega kluba povedala, da ji za daljinsko plavanje bolj ustreza hladnejša voda. »Tudi letos sem prišla plavati na zmago. S treningi sem začela pred tremi tedni, vendar se na maraton nisem posebej pripravljala. Vseeno pričakujem, da mi bo uspelo zmagati.« In svoj načrt je tudi uresničila, v cilj je priplavala kot prva ženska s časom 13:40 in tako zabeležila že tretjo zaporedno zmago. »Voda je bila odlična za plavanje,« je povedala v cilju in napovedala, da bo prihodnje leto poskusila izboljšati tudi rekord proge, ki ga ima s časom 12:38 njena klubska kolegica Maja Cesar še iz leta 2006. Absolutni zmagovalec in seveda prvi v moški kategoriji pa je bil Žan Rihter iz ravenskega Fužinarja, ki je v izjemnem finišu za le en zavesljaj premagal Radovljičana Roka Pečarja. Štoparica je obema pokazala 13:27, razlika je bila nekaj desetink. »Večkrat plavava skupaj in že pred štartom sem si rekel, da ga bom zagotovo prehitel. Vesel sem, da mi je uspelo. Voda je bila super, raje plavam v hladnejši vodi,« se je pridružil mnenju zmagovalke in enako so povedali številni drugi udeleženci. Vreme je zdržalo ravno do zaključka plavalnega dela nekaj pred 11. uro, ko je plavalce pozdravila in jim čestitala tudi koprska podžupanja Jasna Softić, saj koprska občina tudi sofinancira prireditev. Te tudi sicer ne bi bilo brez pomoči številnih sponzorjev in predvsem prostovoljcev, ki zagotavljajo, da maraton poteka varno in brez zapletov, predvsem pa poskrbijo, da je prireditev zanimiva tudi izven vode. Vsak udeleženec dobi toplo malico, prvi trije v vsaki kategoriji pa medalje. Letos so ob velikem interesu predvsem rekreativnih plavalcev uvedli dodatno veteransko kategorijo, tako da so podelili kar 16 kompletov medalj, absolutna zmagovalca sta prejela pokal in denarno nagrado, posebno nagrado pa je podpredsednik kluba, Andrej Velec, podelil najmlajšemu, še ne 7 letnemu Danielu Burduji in najstarejšemu udeležencu, 82-letnemu Ivanu Tacerju ter Matjažu Periču, ki je maraton preplaval v hrbtnem slogu v času 21:51. Med vse udeležence so izžrebali tudi nekaj dodatnih praktičnih nagrad in glavno nagrado, panoramski polet z letališča Portorož, prispevek Aerodroma Portorož. Kljub temu, da je vmes Žusterno krepko spiral dež, se je med podelitvijo ponovno razjasnilo, tako da so lahko organizatorji po prireditvi nadaljevali z druženjem čez dan, ko je na bazenu v Žusterni potekal tudi mednarodni turnir v vodni košarki. Med 6 ekipami je slavila ekipa iz Verone (Italija) pred drugouvrščenim Društvom vodne košarke Maribor in tretjeuvrščeno  ekipo iz Velenja. Koprski plavalci se bodo v kratkem začeli pripravljati na novo tekmovalno sezono in čeprav termini v novem olimpijskem bazenu na Bonifiki še niso povsem usklajeni, optimistično pričakujejo nove izzive.

Za PK Koper

Katarina K. Muha

MINIMARATON_KOPER_2019_REZULTATI -- prenos

Deli objavo

Prejšnje objave

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram